Yuno

(Curragh's Galona Gnomus)

Yuno 9,5 week oud

Yuno 9,5 week oud

 

Naar bovenNaar benedenYuno is een dochter van de allerliefste Nissa en een kleindochter van Ronja. Op 1 mei 2013 zag ze als eerste van het nest het levenslicht. Zij heeft 2 broertjes, Pelle en Bosse.

Net als bij haar oma Ronja hebben Paul en ik tijdens haar eerste levensjaar een dagboek bijgehouden van wat Yuno allemaal meemaakte in haar leventje. Hoe het Yuno en haar broertjes in het nest verging, is (ook) opgetekend op de site van Bonnie Benneker van Curragh's Kennel. Zij heeft een pagina voor het nest en het blog Nissa's nest.

Yuno is heel anders dan Kari en Ronja. Beiden trokken erg graag met hun oudere huisgenoot op, tijdens wandelingen en in en om huis. Yuno heeft dat aanzienlijk minder sterk.

Vanaf het begin liep zij voorop tijdens wandelingen. Ze reageert snel zat als er iets achter haar te doen was, maar van samen oplopen en contact houden is niet zo vaak geen sprake. Ze komt af en toe wel klieren met Ronja of Kari, maar zodra het spel over is, loopt zij liefst weer voorop. Het is maar zelden dat zij samen oploopt met een van de andere twee.

Dat doet mij vermoeden dat het 'samenwerken' bij Yuno niet zo ingebakken zit als bij Kari en Ronja. Het is geen onwil, want ze reageert meestal heel snel als je iets vraagt (mondeling). Maar het is niet het intensieve in de gaten houden voor het geval haar iets gevraagd zou kunnen worden dat zelfs Kari van pup af aan in zich had. En iets dat Ronja bijna definieert.
Aangezien ik veel met lichaamstaal communiceer en Yuno mij niet zo in de gaten houdt, is het voor mij erg omschakelen. Dogdance heb ik me daardoor, behalve losse oefeningen, nog niet aan gewaagd.

We doen wel aan behendigheid, waarbij Yuno wel degelijk haar aandacht bij mij weet te houden. Maar dat geeft weer andere uitdagingen, zoals de balans vinden tussen haar genoeg opruien dat ze snelheid maakt, maar niet teveel waardoor ze niet meer kan nadenken en toestellen voorbij loopt. En na het rondje extra reageert op de andere honden in de les.

Yuno biedt voor mij veel leerervaringen. Zo ben ik mij door haar meer gaan verdiepen in Control Unleashed-achtige technieken (Lesley McDevitt) en hebben we enige baat gehad bij ABC-training (Hermina Stout en bij ons op de vereniging, Monique de Hollander).

Tot nu toe vind ik keer op keer nieuwe stukjes van de puzzel hoe verder tot een team uit te groeien. Het zijn geen van alle wondermiddelen, maar elementen die ons verder helpen en waar we aan moeten blijven werken.

Iets dat Yuno mij per toeval toonde, is dat ze erg graag haar neus gebruikt. Daardoor zijn we aan een nieuw avontuur begonnen: mantrailing. Van onze belevenissen daarbij zal ik van tijd tot tijd verslag doen in haar dagboek.

Op 4 oktober 2017 heeft Yuno één mooi pupje voortgebracht in combinatie met de geweldig lieve, stabiele Truls (Hurradonet Ägir): Curragh’s I’m the one (roepnaam Mila).
Meer hierover: Stamboom ~ Nestpagina ~ Blog ~ Mila's pagina

 

Yuno 2,5 week oud2,5 week oud

 

Yuno 5,5 weken oud

5,5 weken oud

 

Yuno 8,5 week oud

8,5 weken oud