Over ons

Welkom > Over ons > Ronja > Ronja's dagboek > 11 maanden > 50 weken oud
Welkom

Ronja's dagboek - 50 weken oud (week 42 bij ons)

 

Vorige week | Overzicht dagboek | Volgende week

 

Naar boven Naar beneden Vrijdag 18 april 2008

Inpakken en schoonmaken

’s Ochtends staan we bijtijds op om alles alweer in te pakken. Het valt me erg tegen: we hebben een heerlijke paar dagen gehad en het smaakt naar (veel) meer. In ieder geval vinden we Drenthe zeker voor herhaling vatbaar. Maar volgende keer wel voor langer.
We nemen nog wel de tijd om de honden uitgebreid langs het kanaal te laten rennen en om zelf nog even rustig te ontbijten. De benodigde inspanning om vooral de banken zo haarloos mogelijk achter te laten, blijkt gelukkig mee te vallen: de strategie met de fleece-dekens heeft geholpen. Er is nauwelijks een haar op gekomen.
Ondanks het talent van de honden om in de weg te lopen, zijn we goed op tijd klaar.

Thuis aangekomen

Paul en ik geven de Spetsen samen in de Balij een rondje – en wat een klein rondje is het dan in vergelijking met onze heerlijke lange wandelingen in Drenthe!

Ontmoeting met Doortje

We komen Doortje de Golden tegen. Dit is voor het eerst sinds Ronja’s loopsheid dat we haar tegenkomen. Daarvoor was het een favoriete speelkameraad. Ronja heeft haar echt wel gezien, maar blijft heel lang bij me om voertjes te incasseren. Veel langer dan ze voor haar loopsheid zou hebben gedaan. Kari is zelfs de eerste die naar Doortje toe gaat. Dan gaat Ronja er toch achteraan. En ja hoor, samen sprinten ze tussen de jonge bomen en struiken door. Als ik tussendoor Ronja’s naam zeg (ik roep haar niet eens echt), komt ze direct naar me toe: even incasseren! Dan rent ze weer verder. Even later noem ik haar naam weer, waarop ze weer direct bij me komt en net zo vrolijk weer met ons meeloopt – uiteraard verdient ze daar weer het nodige mee!

Verschil met voor de loopsheid

Een opvallend verschil met voor de loopsheid. Ze heeft duidelijk minder behoefte aan spelen met andere honden, zelfs met haar favorieten. Ze gaat later naar de honden toe, en komt veel eerder bij me terug.

Vr | Za | Zo | Ma | Di | Wo | Do

Naar boven Naar beneden Zaterdag 19 april 2008

Lange wandeling

Om toch nog wat vakantiegevoel te behouden, neem ik de Spetsen vanochtend mee voor een langere wandeling dan anders op zaterdagochtend. We komen schapen tegen vlak langs ons wandelpad. Kari begint te blaffen en Ronja doet mee. Ik heb ze snel genoeg weer rustig en ze vinden de voertjes al snel genoeg de moeite om de schapen verder met rust te laten – op af en toe een blik opzij na.
Na een lange lus lopen we op de terugweg over een stuk waar de schapen duidelijk overheen gedreven zijn – deze schapen worden ingezet om de begroeiing kort te houden en tegelijkertijd wat verspreiding van plantensoorten te bewerkstelligen. Zowel Kari als Ronja snoepen onderweg het nodige van de schapenkeutels, onder begeleiding van mijn bijna continuë “loop maar door”. Als ze het horen, doen ze dat meestal wel, maar die kleine snaaitjes richting keutels leveren volgens mij toch wel het nodige op.

Eindelijk weer eens trainen

’s Middags train ik voor het eerst deze week weer eens met ze. Ondanks mijn voornemen om deze vakantie lekker aan de gang te blijven met ze, kon ik daar naast de wandelingen geen fut voor opbrengen.

Met timer

Ik werk bij een aantal oefeningen voor het eerst met een elektronisch kookwekkertje zoals we bij de kippen hadden in Zweden. Ik gebruik het om te bepalen hoeveel kliks ik in een minuut geef. Als het 10 of meer is, verhoog ik mijn eisen voor de betreffende oefening. Dit aantal heb ik tijdens het seminar van Jean Donaldson opgepikt. Zit je op 10 kliks per minuut in een sessie, dan zit je optimaal. Daarboven is minder efficiënt, je houdt de training op. Daaronder en je loopt het gevaar dat de hond minder gemotiveerd raakt. Bij ervaren en gretige honden kom je met een lager aantal kliks weg. Maar uiteindelijk is ook bij hen de leersnelheid het hoogst bij 10 kliks per minuut.
Bij het opbouwen van duur met de oefening oogcontact werkt de timer bijzonder goed, net als voor het bepalen hoe vaak Ronja in 1 minuut af gaat op commando. Oei, bij dat laatste blijkt een hoop vervuiling te zijn ingeslopen. Maar aan het einde van de 2e sessie van 1 minuut, zit ze keurig op 11 kliks in 1 minuut. En ik klik pas als de oefening naar mijn zin is: snelle reactie op het commando en geen ander gedrag in plaats van liggen (dus ook geen plat).

Lekkere training

Ook de andere oefeningen, waarbij ik niet de timer gebruik, gaat het prima. Ronja heeft er echt lekker zin in. Voor de wandeling gooi ik ook nog een aantal keer met de balstok de bal lekker ver weg. Hier combineer ik de oefening zitten-en-wachten mee: blijf zitten tot ik klik, ook al maak ik een beweging alsof ik begin te gooien. Ronja maakt een paar foutjes, maar al gauw blijft ze keurig zitten tot mijn klik.

Vr | Za | Zo | Ma | Di | Wo | Do


Naar boven Naar beneden Zondag 20 april 2008

Geen berichten, met Kari naar behendigheidswedstrijd.

Vr | Za | Zo | Ma | Di | Wo | Do


Naar boven Naar beneden Maandag 21 april 2008

Middagtraining

Vandaag heb ik even niet genoeg energie om Kari en Ronja ieder apart mee te nemen. Ik neem ze samen, en ga dan ook met hen samen trainen. Het is wel heerlijk als je de vorige keer al hebt aangetekend waaraan je de volgende keer gaat werken en hoe. Ik kan zo op pad, zonder van tevoren te hoeven plannen. Nadeel is natuurlijk dat ik straks weer datzelfde werk voor de volgende keer moet doen, maar het is wel goed dat het dan nog allemaal vers in mijn hoofd zit. Sterker nog, ik maak nu zelfs tussendoor kort wat aantekeningen!
Het is vandaag voor het eerst weer eens echt lekker weer: 16 tot18 graden! Meestal houdt dit in dat Kari in ieder geval wat slomer werkt. Daar merk ik vandaag echter helemaal niks van. Hij mag dan gisteren een vermoeiende dag hebben gehad, hij heeft er vandaag gewoon lekker zin in!
Ook Ronja doet flink haar best en heeft een aantal uitstekende trainingssessies.
Langs de kant moet Ronja deze keer wel af en toe kwaken. Misschien komt dit doordat ik met Kari nu echt geconcentreerd bezig ben en haar daardoor tussendoor minder beloon dan ik eerst deed. Andersom heeft Kari er deze keer juist minder problemen mee. Stelletje grapjassen.

Examen

Vanavond heeft Ronja examen voor haar jongehondencursus. Hier heeft ze wel erg veel lessen van gemist. Dat merk ik op het examen ook.
Zo is “Lijnbaanlopen” is een voor mij onbekende term, maar het betekent dat we met zijn allen door elkaar lopen met de honden, terwijl we uiteraard de aandacht van onze eigen hond vasthouden terwijl we op de vreemdste momenten andere honden tegenkomen. Zal wel slaan op een drukke straat in Rotterdam of zo.
Verder hadden we in de voorlaatste les wel de ‘plat en borstelen’, waarbij je met je hand een borstel nadoet. Hebben we op het examen ineens ‘staan en borstelen’. Voor Ronja altijd nog een makkie met alle ‘staan en betasten’-training die ik voor de show met haar heb gedaan. Ik hoef haar niet eens om een kin te vragen: ze doet het vrij staand en verzet geen poot.
Voor de rest waren de oefeningen me wel goed bekend.

Anderen

Als ik met mijn hond bezig ben, heb ik meestal weinig oog voor anderen. Maar als ik tussendoor zo eens opkijk, zie ik soms verrassend leuke plaatjes. Zoals het Kooikerhondje waarvan het vrouwtje echt een beginner op hondengebied is, maar het beestje loopt op zeker moment toch echt heel erg leuk vol aandacht mee bij het wandelen zonder trekken.
En Diesel, de Beagle die zijn vrouwtje al een behoorlijke tijdlang het bloed onder de nagels vandaan haalt met zijn puberstreken: vanavond is het bijna een modelhond!
Ook wat ik flitsen van anderen zie, ziet er soms erg leuk uit. Er is duidelijk flink met de honden gewerkt om ze op dit niveau te krijgen.

Leuke lijst

Ronja slaagt met een leuke cijferlijst met allemaal ‘goed’jes, de best mogelijke score, en één ‘ruim voldoende’. Dit is voor het begroeten, omdat ze terwijl de instructeur mij een hand geeft, ineens op haar achterpoten meent te moeten gaan staan om zich ermee te bemoeien. Doet ze anders nooooooìt!!! Nou ja, zo weet ze me gewoon weer voor verrassingen te stellen. Dat maakt het allemaal ook wel zo boeiend!

Jonge leergierige hond

Wel krijg ik de waarschuwing haar vooral nog jonge hond te laten zijn.
Nou is het misschien zo dat Ronja opvalt omdat ze al veel kan, maar dat komt ook omdat ik weet hoe ik een goeie basis moet leggen met belangrijke zaken als zelfbeheersing en enorm plezier in het leren leren.
Een tikje in mijn wiek geschoten? Ja misschien. Maar ik zie ook niet helemaal dat ik teveel van haar zou eisen. De zaken die ze kent, heb ik in principe rustig aan en zorgvuldig opgebouwd. Alleen ben ik er wel vroeg mee begonnen, waardoor ze nu ook al best veel kan. En wat ik van haar vraag, doet ze meestal ook ronduit gretig.

Vr | Za | Zo | Ma | Di | Wo | Do


Naar boven Naar beneden Dinsdag 22 april 2008

Oogcontact

's Middags train ik weer met Ronja, apart deze keer. De laatste tijd voeg ik steeds oogcontact toe aan onze oefeningen. Nog steeds is dit de oefening uit Level 2 waarmee ik met Ronja het minst ver ben. Maar eindelijk komen we ergens!

De kookwekkertraining is hier erg goed voor. Ik tel 16 voertjes uit, zet de timer op 1 minuut en ga trainen. Aan het eind van de minuut bekijk ik hoeveel voertjes ik over heb. 6 of meer: dan blijf ik nog even op hetzelfde aantal tellen staan, want dan zit ik maar net op het optimale niveau van 10 kliks per minuut - of op minder. Zit ik op meer dan 10 kliks, of meerdere sessies op 10 kliks, dan verhoog ik mijn eisen.

Vandaag zitten we na 1 minuut op 4 tellen, voor het eerst op 5 tellen. Score: 10 kliks per minuut. Volgende keer weer starten met 5 tellen en dan weer verder. Tenzij de score dan tegenvalt natuurlijk.

Het oogcontact hou ik voorlopig nog even lineair, ik zet het nog niet op variabele duur. Daarvoor wil ik de oefening eerst stabiel hebben op 7 tot 10 tellen.

Zit-blijf: 1 eis tegelijk!

Voor het eerst sinds langere tijd werk ik aan de zit-blijf. Ik moet daardoor maar schatten waar Ronja voor mijn gevoel staat. Ik schat dat een variabele beloning van gemiddeld 7 seconden (VB7) wel mogelijk moet zijn. Alleen maak ik in de uitvoering wel een cardinale beginnersfout: de langere tijden loop ik verder weg bij Ronja.

De regel is: korte tijden verder weg, lange tijden dichterbij. Altijd je andere eisen makkelijker maken als je er één moeilijker maakt. Ronja gaat dan ook een paar keer de fout in. Volgende keer waag ik de gok om het toch weer op een VB7-schema te proberen. Gaat het weer fout, dan moet ik terug naar VB5.

Meer over VB-schema's vind je op de pagina Aantekeningen voor oefeningen.

Twist

Dan werken we ter afsluiting van deze sessie nog even aan de twist. Ronja voert hem mooi vlot en redelijk krap uit. Eerst gebruik ik een commando – maar eigenlijk wil ik hem eerst vlotter hebben voor ik het commando er weer opplak. Als ik met het commando stop, doet Ronja de twists vlot achter elkaar zonder commando. Volgende keer ga ik deze oefening ook op de timer zetten, eens kijken hoeveel kliks ze in een minuut gaat verdienen.

Vr | Za | Zo | Ma | Di | Wo | Do

Naar boven Naar beneden Woensdag 23 en donderdag 24 april 2008

Geen berichten.

 

Het vorige deel van Ronja's dagboek gaat over haar leventje in haar 49e levensweek.
En nu verder met haar 51e week.

Foto's van Ronja en de anderen tijdens onze activiteiten
in DoghouseRock Foto'sOverzicht Ronja's dagboek
0-1 maanden
2 maanden
3 maanden
4 maanden
5 maanden
6 maanden
7 maanden
8 maanden
9 maanden
10 maanden
11 maanden
12 maanden
(V) = video     *** = Geen bericht

 Naar boven

Copyright © 2002-2013, Sandra Hurkmans.
Niets op deze pagina mag op enige wijze worden overgenomen of vermenigvuldigd zonder toestemming van de auteur.
Printen voor eigen gebruik is wèl toegestaan. En een link naar onze website stellen wij natuurlijk op prijs!