Opvoeding

Een hond wordt niet 'vanzelf' een prettige metgezel. Het opvoeden van je hond is absoluut noodzakelijk, willen jullie veel plezier aan elkaar beleven.

Zorg er bij het opvoeden ook gelijk voor dat je omgeving geen overlast heeft van je hond. Voorkom dat je bijdraagt aan het slechte imago van de hond in Nederland!

Sommige mensen maken onderscheid tussen opvoeden en trainen, waarbij voor opvoeding eventueel wel straf mag worden gebruikt, maar in training absoluut niet. Voor mij is opvoeding alles wat een hond moet leren om een prettige huisgenoot te zijn. Training is voor mij alles wat je je hond bewust aanleert.
Nu ben ik een enorme voorstander van je hond bewust opvoeden. Training en opvoeding lopen voor mij dan ook heel erg door elkaar. Daarom is het ook zo belangrijk om te weten hoe een hond leert.

Dit is te lezen is in Beloning en Straf: veel valkuilen.

Om je hond bewust op te kunnen voeden, moet je je verdiepen in het wezen van de hond. Wat is het voor dier? Wat voor gedrag kun je van een hond verwachten? Wat vindt hij leuk of lekker? Als je dat weet, weet je hoe je je hond kunt belonen. Maar je weet ook beter wat je kunt verwachten aan gedrag dat je niet zo graag zult zien, en daarmee kun je dat gedrag ook beter voorkomen. In Eigenschappen vind je een korte achtergrondschets van de hond met zijn aangeboren eigenschappen.

Tips en suggesties voor het voorkomen van fout gedrag en het vervangen daarvan met gedrag dat je wèl graag ziet, vind je in Positieve oplossingen.

Sommigen mensen schrikken terug van de term 'leiderschap'. Ze denken gelijk aan een boeman die continu orders blaft en kadaverdiscipline eist.
Ik zie leiderschap voor een hond meer als een soort ouderschap: ook kinderen geef je leiding in wat wel en niet mag, wat leuk is en wat gevaarlijk, wanneer het tijd is om te spelen en wanneer om rustig te zijn.
De hond kan alleen als een hond denken, maar ook hij heeft onze leiding nodig om op een prettige manier door het leven te gaan in onze maatschappij. Het is nu eenmaal een mensenmaatschappij, daar is geen ontkomen aan.
Bij honden is het, net als bij kinderen, belangrijk dat ze je leiderschap aanvaarden. Doen ze dat niet, dan kun je ze maar heel moeilijk helpen zich aan te passen en zich op een prettige manier gedragen.

Op de pagina Leiderschap staan daarom de nodige tips hoe je er, zonder geweld of dwang, voor kunt zorgen dat je hond jou als een leider gaat zien waar hij op kan vertrouwen en waar hij respect voor heeft (wat iets anders is dan angst, want ik zie respect en angst als twee heel verschillende dingen!).

Als je een puppy aan het opvoeden bent, zit je vaak met veel vragen op allerlei gebied. Tijdens Ronja's eerste jaar heb ik dagelijks onze belevenissen en ervaringen opgetekend. Wellicht kan het lezen van Ronja's dagboek je helpen om deze oh zo leuke, maar soms spannende tijd goed door te komen.