Tips voor noteren dans

Hieronder vind je een aantal voorbeelden van hoe ik aantekeningen maak voor het invullen van de dans.  (Klik op Lees meer.)

Dit is waar ik op uit gekomen ben na een aantal manieren geprobeerd te hebben. Misschien vind je het handig, maar misschien bedenk je voor jezelf iets beters.

Oefeningen op muziekkenmerken
Puzzelen met de dans
Beschrijving dans
Vloergebruik

Naar boven Naar onder Oefeningen op muziekkenmerken

Nadat ik de muziek ontleed heb in coupletten, refreins en instrumentale gedeelten, en daarbij genoteerd heb wat voor kenmerken die passages voor mij hebben, maak ik 2 lijsten met oefeningen.

Op de ene lijst verdeel ik de oefeningen naar gelang de kenmerken van de verschillende passages in de muziek. Hierbij kan eenzelfde oefening in meerdere kolommen terugkomen.

Zo'n zelfde lijst maak ik met oefeningen die de hond goed kan, minder goed kan, graag doet of juist liever niet doet. Zwakke oefeningen voor de hond plaats ik op een minder prominente plek in de dans en beperk ik zoveel mogelijk in duur. Goede oefeningen laat ik vaker terugkomen, doe ik langer of gebruik ik als extra aandachttrekker. Het doel hierbij is steeds de hond op zijn voordeligst uit te laten komen, door zijn sterke punten te benadrukken en zijn zwakke punten een beetje te camoufleren.

Zo'n lijst op karakteristieken van de muziek kan er als volgt uitzien:

Ritmisch
Weven
Rondom mij lopen
Draai
Twist
Springen over been
Achtje

Vloeiend
Voet
Achteruit
Volgen
Kruipen

Energie
Snel volgen
Weven
Rondje om me heen achteruit
Springen?

Rustig
Volgen
Enz.

   

Naar boven Naar onder Puzzelen met de dans

Bij het bepalen van hoe ik de muziek met dans in wil gaan vullen, begin ik meestal met A5-formaat. Op ieder velletje zet ik bovenaan over welk gedeelte van de muziek dit velletje gaat. Dus 'Instrumentale intro', 'Couplet 1', 'Refrein 1', enzovoort. Ook geef ik vaak een korte beschrijving van dat muziekgedeelte.

Dan ga ik per velletje/muziekgedeelte invullen wat voor oefening of reeks oefeningen me daar goed lijkt. Al invullende, zelf en met de hond uitproberend en weer invullend, kras en herschrijf ik heel wat. Daarbij komt soms een velletje vol te staan of wordt het onoverzichtelijk. Dan blijkt het voordeel van die velletjes: je kunt er makkelijk een weggooien terwijl je de andere muziekgedeelten gewoon bewaart (scheelt onnodig overschrijven).

Het A5-formaat heeft het voordeel dat ik de velletjes naast elkaar kan leggen en overzicht over de opbouw van het hele nummer kan houden - bij A4 neemt dat op zoveel meer ruimte in: dat past niet op mijn tafel en ik heb daardoor minder overzicht op de hele song.

Die velletjes kunnen er als volgt uitzien (voorbeeld aan de hand van de eerste twee 'onderdelen' van 'Good Old-Fashioned Lover Boy' van Queen):

1e Couplet
4x8 tellen (ongeveer 95 bpm)
rustig, melodieus, "rond", pianoakkoorden, vleierig

Humphrey af (beginpositie) en kruipen (8 tellen)

'I can serenade and gently play on your heartstrings'
vraagt om iets vertederends
-> voorpootjes over neus?

of gewoon wat volgen???

Definitief:

Humphrey af = startpositie
8-16 tellen, tot 'do the tango just for two': kruipen
dan: plat, met pootjes over neus
op: 'be your Valentino' -> opstaan en klaarmaken voor refrein 1

Refrein 1
4x8 tellen
ritme sterker, lichte tussenbeat

2e deel refrein steeds anders: iets mee doen?

Weven?
Gevolgd door draai op ritme
'Set MY alarm, turn ON my charm

rest? naast? volgen?

Definitief:

4x weven (=8 tellen)
4 tellen volg in rondje rechtsom
draai, draai op nadruk in tekst (zie boven)
4 tellen volg in rondje rechtsom

Naar boven Naar onder Beschrijving dans

Als ik tevreden ben met wat ik op (klad)papier heb en mijn bedenksels na uitproberen in korte stukjes met de hond ook nog uitvoerbaar blijken, zet ik een definitieve beschrijving op papier, waarbij ik probeer alles op 1 kantje A4 te proppen. Dat ziet er dan als volgt uit (op landscape-formaat, oftewel papier overdwars):

Songtekst + beschrijving

Humphrey

Ik

I can dim the lights and sing your song full of sad things
We can do the tango just for two
I can serenade and gently play on your heartstrings
Be your Valentino just for you

4 tellen af + wachten

12 tellen kruipen
4-8 tellen plat, pootjes

opstaan, naar links naast

eerst geknield,
opstaan, Humphrey links naast me

Ooh love, ooh lover boy
What 're doing tonight hey boy?
Set MY alarm, turn ON my charm
That's because I'm a good old fashioned lover boy

8 tellen =4x weven (been)
8 tellen volg
2x draai op MY en ON
8 tellen volg

 

 

Enz.

   

Naar boven Naar onder Vloergebruik

Voordat ik naar een wedstrijd ga, vraag ik altijd de ringmaat na (Nederland heeft nog geen wedstrijdregels, en dus ook nog geen vaste ringmaat). Aan de hand hiervan maak ik een plattegrond van de ring - gewoon een rechthoek op papier, op schaal, met ruimte ernaast voor aantekeningen. Van dit plattegrondje zet ik er een aantal onder elkaar op een A4-vel. Dit doe ik in een spreadsheetprogramma, zodat ik makkelijk een paar vellen kan uitdraaien.

Dan kan ik mijn vloergebruik intekenen: waar ik begin, in welke richting ik de volgende oefening doe, waar ik vervolgens heen moet, enz.

Op een trainingsplaats zet ik daarna de ringmaat uit met pilonen of krijt en voer ik de oefeningen uit - zonder hond, maar met een goed idee hoeveel ruimte de hond nodig heeft voor een bepaalde oefening. Ik kijk waar ik het beste kan beginnen met de dans, liefst een gunstige plek voor de jury en voor het uitkomen met de rest van mijn oefeningen.

Dan teken ik, meestal per couplet, de bewegingen in op papier. Een hele dans krijg ik niet binnen 1 kadertje ingetekend, vandaar dat ik meerdere vellen papier gebruik met meerdere kadertjes erop. Afhankelijk van de ringmaat kan ik op een vel 3 of 4 kadertjes onder elkaar kwijt. Hieronder krijg je een idee hoe dat eruit ziet, waarbij het buitenkader mijn vel papier is.

 

1e couplet en 2e refrein

 
 

Hier teken ik de ring in de juiste verhoudingen. 14 x 16 meter wordt dan bijvoorbeeld 7 x 8 centimeter.
De (lege) A4 maak ik overigens in een spreadsheetprogramma, zodat ik zoveel pagina's kan uitdraaien als ik wil.

X - - - - - @ - - - - ~~~~

Hier schrijf ik vaak nogmaals de dansbeschrijving op, evenals evt. aantekeningen over mijn plattegrondindeling - bijvoorbeeld richting waarin ik een bepaald gedeelte van de dans moet uitvoeren.
De dans teken ik in potlood in. Dit is een grof voorbeeld van hoe dat eruit zou kunnen zien. De betekenis van de symbolen zou kunnen zijn:
X = start
- - - - = volgen
@ = draai
~~~~ = weven

 

2e couplet en 2e refrein

 

Door zo'n plattegrond kan ik voor een wedstrijd uitkienen dat de beste oefeningen zo goed mogelijk door de jury kunnen worden gezien, terwijl ik ervoor zorg dat de minder sterke oefeningen iets minder duidelijk zichtbaar zijn. Ook kan ik bij een langer stuk volgen ervoor zorgen dat ik een interessant parcours heb, bijvoorbeeld een aantal slingers of lussen.