Zweedse Gedragtest Ronja


Op 2 oktober 2011 heb ik met Ronja de Mentalbeskrivning Hund gedaan bij deSävsjö Brukshundklubb in Zweden. Dit is een gedragstest die in Zweden is ontwikkeld. Het doel is onder meer om te bepalen of je hond geschikt is om mee te fokken (erfelijkheid van gedrag), maar ook om te bepalen of een hond geschikt zou kunnen zijn als werk- of hulphond.

Hieronder heb ik video's van alle testonderdelen geplaatst. Daaronder vind je in de tabel per onderdeel de gemiddelde score van 102 Västgötaspetsen (2005) en Ronja's score.
Helemaal onderaan de pagina heb ik een beschrijving van de scores geplaatst en links naar meer informatie.

De test bestaat uit de volgende onderdelen:

Test 1 & 2: Sociaal gedrag naar mensen en spelgedrag


(Klik op deze link als je hier geen video ziet)


Qua sociaal contact is dit normaal gedrag van Ronja. Ze is soms wel geïnteresseerd in anderen, maar dat is meestal vluchtig. En ze wil zelfs wel voor een ander werken, als er maar wat te verdienen valt!
Dat is te zien in het spel, waar ze graag het speeltje grijpt en ermee sjort op het moment dat de begeleider het lokkend aanbiedt.
Geen idee waar ik zelf mee bezig was met het op de grond slaan. Het is niet de beste manier om Ronja aan het spelen te krijgen, dat is wel heel duidelijk!!! De begeleider was heel verrast over haar felheid en knorde bijna van genoegen. "I really like this!"

Test Onderdeel Nr. Gem. Ronja
Contact Begroeting 1a 3,6 3
  Contact zoeken 1b 3,3 3
  Acceptatie 1c 3,2 3
Spel 1 Speelsheid 2a 3,1 4
  Grijpen 2b 2,9 4
  Sjorren 2c 2,3 3

 

Test 3: Jaaggedrag


(Klik op deze link als je hier geen video ziet)


Bij deze test was ik erg verbaasd over het gedrag van Ronja. Ik had verwacht dat ze achter het todje aan zou vliegen! Maar zelfs na een zacht uitgesproken "vooruit" de tweede keer, rende ze wel een stukje naar voren, om vervolgens naar mij te blaffen. Wat bedoelde ze? "Te ver weg baas?" "Zullen we het samen doen?" Geen idee, maar het was me wel duidelijk dat ze dit hier onder deze omstandigheden niet alleen durfde.

Test Onderdeel Nr. Gem. Ronja
Jacht Achtervolging 3a2 2 1
  Grijpen 3b2 1,5 1

 

Test 4: Activiteit bij stilstaan


(Klik op deze link als je hier geen video ziet)


Ik was erg benieuwd wat Ronja hier zou doen. Ze gedroeg zich eigenlijk zoals ze bij ons in de tuin doet. "Jij niets leuks doen? Dan amuseer ik mezelf wel". Met hetzelfde soort gedragingen. In de tuin vreet ze soms gaten in het gras (een of ander interessant insect eronder?) of gaat ze met kleine kiezelsteentjes "peuteren": oppakken, met de voortanden zachtjes aanknagen, weer uitspugen, enz. Dat mag ze van mij eigenlijk niet, aangezien dit op den duur slijtage aan haar gebit zal geven, hoe zachtjes ze het ook doet.

Test Onderdeel Nr. Gem. Ronja
Activiteit bij stilstaan   4 3 4

 

Test 5: Afstandsspel (heks)


(Klik op deze link als je hier geen video ziet)


Ik had hier gedacht dat Ronja dit eng zou vinden. Ik vond het gedrag van de figurant zelf vooral lachwekkend, vandaar dat het waarschijnlijk als een uitnodiging tot spel wordt gezien. Maar Ronja vond het hooguit lichtjes interessant. Ze reageerde in het geheel erg lauw, wat ook uit de scores blijkt.

Test Onderdeel Nr. Gem. Ronja
Afstandsspel (heks) Interesse 5a 2,4 2
  Fel / aggressief 5b 1,1 1
  nieuwsgierig 5c 1,9 1
  speelsheid 5d 1,9 1
  Contact zoeken 5e 1,7 1

 

Test 6: Verrassing (overall)


(Klik op deze link als je hier geen video ziet)


Ik was tevoren erg benieuwd hoe Ronja hier zou reageren. Tijdens boswandelingen blaft ze soms al boomstammen aan. Als ze na onderzoek ontdekt dat het niets voorstelt, zie je soms dat de boomstam toch nog wat achterdocht opwekt. Ik blijf er meestal bij tot ze voor mijn gevoel echt klaar is. En dan volgt deze zelfde desinteresse. Het gaat er bij deze en volgende tests trouwens iets minder om of de hond schrikt. Dat is normaal, als ik het niet had verwacht, was ik zelf ook geschrokken en dan kan ik de situatie als mens nog heel gauw plaatsen (maar dit soort dingen in een donker bos of steegje was vast al heel andere koek, ook voor een mens). Het gaat erom hoe de hond er daarna mee omgaat.

Test Onderdeel Nr. Gem. Ronja
Verrassing (overall) Angst 6a 2,8 2
  Fel / aggressief 6b 1,8 1
  nieuwsgierig 6c 2,4 3
  resterende angst 6d 1,8 2
  resterend interesse 6e 1,7 1

 

Test 7: geluidsgevoeligheid


(Klik op deze link als je hier geen video ziet)


Ook bij deze test was ik tevoren erg benieuwd hoe Ronja zou reageren. In eerste instantie rent ze hier harder weg dan bij de overal, maar ze komt ook weer eerder terug. Best apart. Al heeft ze trouwens weinig tot geen angst voor geluiden zoals knallen, dat blijkt denk ik ook wel uit deze test.

Test Onderdeel Nr. Gem. Ronja
Geluidsgevoelig Angst 7a 2,5 4
  Nieuwsgierig 7b 3,2 4
  resterende angst 7c 1,5 1
  resterend interesse 7d 1,6 1

 

Test 8: De spoken


(Klik op deze link als je hier geen video ziet)


Ik kan me voorstellen dat je hier als hond totaal van uit je dak gaat. 2 spoken die heel langzaam uit het bos naar voren komen. De wind staat af, dus de hond kan niet ruiken dat het mensen zijn. En wat je ook doet, de spoken komen, heel langzaam, steeds dichterbij. Tijdens de proef hoorde ik Ronja's blaf steeds zachter worden, zo ver ging ze naar achteren. Best moeilijk om dan vooruit te blijven kijken.
Maar zo angstig als ze was, ze herstelde ook weer prachtig door helemaal te komen toen ik haar riep. Zodra de kap van het eerste spook was, sprong ze er zelfs heel even tegenop. Superknap gedaan! Maar oh wat was ze blij dat ik weer contact met haar had.
Bij het tweede spook loopt ze met redelijk wat zelfvertrouwen met me mee en kijkt ze dat spook al aan terwijl de kap er nog op zit. Al kwispelt ze wel extra op het moment dat de kap eraf gaat.
Al met al weer een heel mooie reactie na alle angst die ze doorstaan heeft.

Test Onderdeel Nr. Gem. Ronja
Spoken Fel / aggressief 8a 2,3 3
  Controle 8b 3,6 4
  Angst 8c 3 5
  Nieuwsgierig 8d 2,6 2
  Contact 8e 3,2 4

 

Test 9 en 10: Spelen en schieten


(Klik op deze link als je hier geen video ziet)


Met de schoten erbij, een onderdeel waar Kari best moeite mee zou hebben, met zijn angst voor vuurwerk. Ronja speelt er lustig doorheen. En ook als ze zonder afleiding naast me staat tijdens de 2 laatste schoten, smekt ze hooguit een beetje.

Test Onderdeel Nr. Gem. Ronja
Spel 2 Speelsheid 9a 2,9 4
  Grijpen 9b 2,7 4
Schieten   10 2,8 1

 

Al met al ben ik heel, heel erg tevreden met Ronja's resultaten in deze test. Ze schrikt hier en daar heftig, maar herstelt iedere keer prima. Geen spoor van agressie (had ik dat ook totaal niet verwacht). Bij de jachttest was ik wel verbaasd dat ze er helemaal niet op inging, ik had echt verwacht dat ze erop af zou spurten.
Maar ze heeft ook bij de test getoond wat ze dagelijks en tijdens de training toont: dat ze een geweldig hondje is dat prachtig te motiveren is met spel (en niet getest: koekjes) en, zoals de begeleider zei, zich uitstekend door mij laat helpen als het allemaal iets te spannend wordt.

 

Meer informatie over deze test (Engels):