Ronja's eerste "echte" agilitywedstrijd

Zondag 19 juni 2011 loopt Ronja haar eerste agilitywedstrijd onder Cynophilia-regels. Een thuiswedstrjid bij de KC Delft, wel een heel fijne manier om met haar te starten.

De dag begint ondanks de voorspelling qua weer aardig. Qua voorbereiding blijk ik steken te hebben laten vallen.

Ronja moet gemeten worden om te zien of ze echt in de A-small thuis hoort. Prima, daar zit ik niet over in met haar 29 cm, een zeer ruime marge. En dat blijkt tijdens het meten ook. De keurmeester kan haar niet eens meten, zijn meter begint bij 30 cm. Alleen vraagt hij vervolgens om haar logboekje. Euh... ik heb aan van alles gedacht, maar dat niet!

En het boekje moet ingevuld zijn voordat we starten met de wedstrijd, uiterlijk tijdens het verkennen. Gelukkig is dit een thuiswedstrijd, dus bel ik Paul of hij wat vroeger dan gepland, met spoed en mèt boekje wil komen. Onze klasse is namelijk wel als eerste aan de beurt! Terwijl ik op Paul wacht, moeten we al gaan verkennen. Ik ben daarmee net klaar als Paul aan komt lopen. Ik ren op hem af, gris het boekje zowat uit zijn tas, waarna ik een sprintje naar de keurmeester inzet. Enigszins opgelucht heb ik nog tijd om 1x het parcours te verkennen, waarna de groep kan starten met de Jumping.

Jumping

Diverse medecursisten doen mee en zijn voor mij aan de beurt, maar eerlijk gezegd dringen hun rondjes niet echt tot me door. Veel te zenuwachtig!

Met licht knikkende knieën ga ik eindelijk met Ronja naar de start. En ze loopt een uitstekend rondje, gaat vloeiend de palen in, toont nergens aarzeling of neiging iets anders te doen dan de bedoeling, en loopt lekker vlot door. Resultaat: foutloos en ruim binnen de standaard parcourstijd. Gelijk ons eerste U'tje!

Even later blijkt dat we bij de Jumping A-Small vanuit de KC Delft op de plekken 1, 2 en 3 staan! Ik "maar" als 3e, maar dat kan me totaal niet deren. Jessica met Joey en Ruud met Sammy zijn beiden erg goed en heel snel.

Bij de A Large weten ook Kerstin en Nuran van de KC een U'tje binnen te slepen, plus een 1e plaats.

Vast parcours

Of misschien toch wel? Bij het Vast Parcours ga ik wat sneller. Dat wordt gelijk afgestraft, waarschijnlijk versnel ik op de verkeerde momenten. Ronja gooit 2 latten af: 2 strafpunten. Maar ze doet zoals altijd vreselijk haar best en het is een heerlijk rondje, reden genoeg voor mij om flink feest te vieren met haar bij de finish. En uiteindelijk blijken we toch nog een 7e plek te hebben!

 

Ronja's Vast Parcours
(Klik op deze link als je hier geen video ziet)

 

Jessica weet met Joey weer een snelle tijd èn foutloze ronde neer te zetten. Ze wordt 2e, maar veel belangrijker, ze heeft nu eindelijk haar felbegeerde U'tje op het vast parcours!

Ook Ruud is op jacht naar dat laatste U'tje. Sammy mist echter het laatste paaltje - doet hij anders nooit. En Ruud rent door! Diskwalificatie. Achteraf vertelt Ruud dat hij dacht al een raakvlakfout te hebben, en daardoor in die fractie van een seconde koos voor een vloeiend rondje versus het herstel van het foutje. Ach, jammer, maar misschien bij de volgende wedstrijd?

Bij het Vast parcours lopen ook Femke en Dali in de A Large een mooi foutloos rondje, met een U'tje als resultaat en een mooie 5e plaats van de 58 in die klasse.

Nattigheid

Na de droge start 's morgens wordt het weer er in de loop van de dag niet beter op. Voorspeld was een kort buitje rond 11 uur en daarna droog. Vanaf 11 uur is het echter nauwelijks meer droog. Lichte regen, zware regen, ware hoosbuien, we zien van alles voorbij komen. Ik ben erg blij met mijn beslissing geen tent mee te hebben genomen en heb me 's morgens in de hal geïnstalleerd. Ook Ruud en zijn partner hadden dit besluit genomen, zodat we de lange perioden met regen wat konden kletsen.

Voor Ronja heb ik wel een stoffen bench meegenomen met een doek eroverheen. Zo kan ze toch nog af en toe wat tot rust komen. Dat lukt ook - een beetje. Zelfs als ze rustig ligt en haar ogen dicht dreigen te vallen, volgt ze alles wat er om haar heen gebeurt.

Spel

Het laatste onderdeel van de dag is het Spel. Deze keer wacht ik mijn beurt af vanaf de beschutting van het afdak, want het regent behoorlijk. Ik kan het veld van daaruit goed zien.

Jessica en Joey's rondje heb ik gemist, maar zij scoren opnieuw een prachtige 1e plaats. Duidelijk is het HUN dag vandaag!

Ook Ruud gaat mij voor in het draaiparcours. Helaas neemt hij bij een van de vele kringels de verkeerde afslag. Diskwalificatie - maar verder wel lekker gelopen.

Pas als mijn nummer wordt geroepen om te starten, kom ik naar voren. In de stromende regen. Ronja volgt weer keurig mijn aanwijzingen en laat alle latten liggen. Blijkbaar heb ik me de kringels van het parcours goed genoeg ingeprent, want we komen foutloos rond. Geen supersnelle tijd, maar toch lekker vloeiend en opnieuw goed voor een 3e plek. Een prachtige prestatie van de kleine meid!

Zeer moe, zeer voldaan en enorm trots op het grietje rij ik aan het eind van de dag midden in een nieuwe hoosbui naar huis.

 

Lianne van Oosten, eigenaar van Västgötaspets Utah, heeft het filmpje van ons Vast parcours gemaakt en op YouTube gezet. Lianne, bedankt!