Wedstrijd

Je hebt muziek, daar heb je een dans op gemaakt, je hebt hard geoefend met je hond... dan is het hoog tijd om de grote stap te wagen: op naar een wedstrijd!  (Klik op Lees meer.)

Info over wedstrijden
Wedstrijdregels
Beoordeling
Kostuum
Checklist
Zenuwen
Heb plezier!

Naar boven Naar onder Info over wedstrijden

In Nederland worden op dit moment alleen wedstrijden georganiseerd via de Raad van beheer. 
Meer informatie, waaronder over wedstrijdregels en data en locaties van wedstrijden, staat op hun websites, die je kunt vinden op de pagina Dogdance-links.

Naar boven Naar onder Wedstrijdregels

In principe is elke beweging toegelaten, als deze maar geen gevaar oplevert voor de hond. De bewegingen mogen vanaf elke positie worden uitgevoerd.

In de beginnersklas mag vaak nog gebruik worden gemaakt van beloning. Let wel op dat je hond niet afgeleid wordt door de beloningen die je bij je hebt. Niets zo lelijk als een hond die alleen maar achter zijn bal of koekje aan loopt te vangen.

En check de regels tevoren, deze verschillen per dansorganisatie en worden soms aangepast!

Naar boven Naar onder Beoordeling

Bij wedstrijden wordt op de volgende elementen gelet:

Technische elementen:

  • volheid van de routine
  • juiste uitvoering van bewegingen door hond en geleider
  • aantal bewegingen
  • moeilijkheidsgraad van de routine
  • dansen op de maat van de muziek

Artistieke elementen:

  • coördinatie van de routine met de muziek, interpretatie van de muziek
  • kostuum in samenhang met muziek en routine
  • aantrekkingskracht voor het publiek
  • kwaliteit en creativiteit van de choreografie
  • gebruik van de ring (75% voor grote honden, 50% voor kleine honden)
  • animatie, houding, interactie tussen hond en geleider

Naar boven Naar onder Kostuum

De kleding bij een doggy dance-wedstrijd telt mee in de puntentelling, en wel voor bijna 1/10 van het puntentotaal.

De juiste kleding is beslist een element dat een nummer 'af' maakt. Dat je bij 'country and western'-muziek een spijkerbroek draagt, lijkt me logisch, maar benadruk de stijl dan ook extra met een hoed, een gaaf western-shirt en cowboy-laarzen. Maar je hoeft niet alleen de muziek te gebruiken om je kleding te kiezen. Je kunt je laten inspireren door het tijdperk van je muziek, of door de kledingstijl van de zanger, of door iets in de tekst, of door een film waarin die muziek voorkwam... Maak er wat van! Zorg er echter ook voor dat de jury het verband eveneens kan leggen. Zij moeten het beoordelen, dan moeten zij ook kunnen begrijpen waar het jou om te doen was.

Zorg er wel voor dat de kleding praktisch is: dat hij lekker zit, dat je al jouw 'moves' moeiteloos kunt maken en dat je hond er geen last van heeft. Een rok kan bijvoorbeeld belemmerend werken, omdat de hond er bij het weven in verstrikt kan raken. Een glanzende, gladde blouse is leuk, maar als je hond op je rug springt en er gelijk vanaf glijdt, is het niet echt praktisch.

De hond mag een bij het kostuum passende halsband dragen, anders moet hij 'naakt' de ring in. Verder mag je ook andere voorwerpen mee de ring innemen, als die bij de routine horen.

Naar boven Naar onder Checklist

Maak ruim van tevoren een checklist van de spullen die je mee moet nemen naar een wedstrijd. Voor een binnenwedstrijd ziet mijn checklist ziet er als volgt uit:

  • muziek (nummers van de honden)
  • entingsboekjes
  • plattegrond parcours / vloergebruik
  • kostuum(s) + evt. attributen voor honden
  • waterbak en evt. water
  • beloningsvoer en speeltjes
  • benches
  • ligmatjes voor de honden
  • klapstoeltjes
  • eten/snacks (als we niet weten of we ter plekke iets fatsoenlijks kunnen krijgen)
  • drinken

Er zijn echter ook buitenwedstrijden, zeker in de zomer. Bij een buitenwedstrijd zou ik nog wel wat meer meenemen, afhankelijk van het weer. Een parasol, standtentje of dagtent is zowel bij zon als bij regen geen overbodige luxe.

Naar boven Naar onder Zenuwen

Zenuwen horen nu eenmaal bij examens en wedstrijden. Zenuwen kunnen je helpen je zaakjes goed voor te bereiden en je beter te concentreren. In overdreven mate zijn zenuwen echter erg lastig. Maar je kunt er veel aan doen om ze tot een minimum te beperken.

Het belangrijkste middel om zenuwen tegen te gaan is je optimaal voor te bereiden. Als je weet dat je er alles aan hebt gedaan om zo goed mogelijk voor de dag te komen, neemt dat althans bij mij de allerergste zenuwen weg.

Ken je dans door en door, helemaal van buiten. Train zo dat je hond alle bewegingen en de benodigde combinaties ervan kent, en nog steeds veel zin heeft in de trainingen. Train de laatste week niet meer met je hond, of hoogstens hele korte en lichte trainingen, want de kans dat je te veel van je hond vraagt en hem onder druk zet, is in de laatste week erg groot.

Begin een paar dagen tevoren alles te verzamelen wat je mee moet nemen. Zorg dat je kostuum gewassen en gestreken is, en klaar om mee te nemen en dat je de muziek zo kunt aanleveren als de wedstrijdorganisatie vraagt. Zet alles de avond van tevoren klaar en ruim desnoods de auto al in. Maak een lijstje van wat je de volgende ochtend nog moet doen.

Naar boven Naar onder Als ik erg zenuwachtig ben, begin ik een paar dagen van tevoren nog wel eens met Bachbloesems (Rescue Remedy), vooral om er zeker van te zijn dat ik voldoende nachtrust krijg.

Maak je op de wedstrijd ruim van tevoren klaar. Haal diep en rustig adem. Train een aantal oefeningen om je hond te laten weten dat het uitvoeren van je commando's ook in deze vreemde omgeving nog steeds leuke dingen tot gevolg (kunnen) hebben - het liefst in de ring, als dat toegestaan is. Raak niet in paniek als je hond een oefening kwijt lijkt te zijn, maar ga even terug naar af en bouw de oefening vervolgens weer snel op.

Neem hierna in je hoofd nog één keer je dans door, iedere beweging, inclusief het ringgebruik, waarbij je je inbeeldt dat alles perfect gaat (dit doen professionele atleten ook). Haal diep en rustig adem. Prent jezelf je motto nog een keer in (zie 'Heb plezier' hieronder).

Voor de wedstrijd kan de optimale voorbereiding per hond verschillen - en per mens. Dit is ongeveer hoe ik het met mijn honden doe.
Een half uur tot een kwartier van tevoren laat ik mijn hond nog even zijn behoeften doen. Vlak voor ik de ring inga doe ik nog heel even kort een paar aandachtsoefeningen. Haal ik diep en rustig adem. En stap ik met knikkende knieën, maar diep geconcentreerd de ring in.

Naar boven Naar onder Heb plezier!

Vlak voor mijn eerste wedstrijd las ik op een dogdance-mailinglist van iemand die een wedstrijd ging lopen met de motivatie: tonen hoeveel plezier mijn hond en ik aan elkaar beleven.

Dit vond ik een geweldig motto om de ring mee in te gaan. Want al gaat alles mis in de ring, mijn honden en ik zijn gek op elkaar en hebben lol met elkaar. Als je dat aan het publiek weet te tonen, laat je ze feitelijk het belangrijkste zien wat er kan bestaan tussen mens en hond.

Dus dat motto prentte ik mij in voor ik de ring inging. En ik moet zeggen: we hebben enorm veel plezier gehad en ik was razend trots op ze.

Dit motto wil ik iedereen aanraden, niet alleen voor de wedstrijdring, maar voor ieder moment dat je samen met je hond bezig bent: heb samen heel veel plezier! Geniet!

Video van Humphrey
Routine op 'Good Old-Fashioned Lover Boy' van Queen
op DD-wedstrijd Lelystad 2001
Klasse: absolute beginners

Voor MS Explorer moet je misschien de 'geblokkeerde inhoud toestaan'.
Lukt het zo niet, dan kun je de video (betere kwaliteit) ook downloaden en afspelen in Windows Media Player

Een video van Dalmatiër Joschka is te zien op de pagina Dans.
Een video van Västgötaspets Kari & Co. in een groepsdans op de pagina Muziek.
Een video van Västgötaspets Kari solo op Warriors op de pagina Wat is dogdance?.