vlagengels

Kari

(Curragh's Celtae Cernunnos) Ned. Kamp.


Kari, bijna 9 jaar oud

Na lang wachten mogen we in juni 2002 onze nieuwe puppy ophalen. Het is een Västgötaspets (spreek uit: west-jeuta-spets), een Zweedse veedrijver.

Sinds augustus 1999 stonden we op de wachtlijst van de Västgötaspetsclub (toen nog onderdeel van Scandia). Ergens in 2002 verwachtten we toch een keer aan de beurt te komen voor een puppy. Blijkbaar zijn teefjes gewilder en schaarser dan reutjes.

 

Een nestje!

Eind april 2002 krijg ik plotseling een mailtje van Bonnie Benneker dat de vorige dag, zondag 21 april, een nestje van Bamske (Curragh's Eclipse) is geboren, een teefje dat Paul en mij allebei erg bevalt. Ze heeft voor één reutje nog geen adres. Nu wilden wij eigenlijk een teefje. Na overleg, eerst onderling en toen nog eens met Bonnie, besluiten we dat we dat een reutje ook mogelijk is.

Naar boven Naar benedenHet nestje bestond uit vier reutjes en één teefje. Het teefje en twee reutjes zijn van nature kortstaartig - beter gezegd, ze hebben geen staart! Twee reutjes hebben wel een staart. Het teefje en een van de langstaartige reuen in het nest zijn behoorlijk lichter van kleur dan de andere drie. Wij zijn benieuwd welke van de reutjes het wordt.


Matchen pups en eigenaren

Tijdens het eerste bezoek vertelt Bonnie dat zij altijd de pups en de baasjes probeert te matchen. Zij weet van ons al dat wij flink met de hond willen trainen en eventueel bereid zijn ermee te showen en te fokken, dus dat neemt ze mee in haar overwegingen. Na diverse bezoekjes bij Bonnie om het nestje te bewonderen, geeft ze aan dat ze het donkere reutje met staart voor ons in gedachten heeft. Ze houdt echter een slag om de arm in verband met de andere puppykopers, aangezien die eerdere keus hebben.

Naar boven Naar benedenAls Bonnie dit hondje aanprijst, letten we natuurlijk extra op hem. 'Live' en op video. Tijdens onze bezoeken hebben we natuurlijk video-opnamen gemaakt. Ook ons lijkt het een erg leuk hondje. Soms hoog over een broertje heenstaan, andere keren erg goed in onderlinge problemen vermijden. Ook qua bouw en motoriek bevalt hij ons erg. Een weekje later horen we dat hij het inderdaad wordt.

Joschka waardeert Kari's bench meer dan KariVoor de naam halen we onze inspiratie bij het feit dat zijn vader een Finse reu is. Finse namen vinden wij beide vaak erg leuk, dus struin ik het internet af voor zoveel mogelijk voorbeelden. Uiteindelijk komen we op Kari, vooral omdat we de klank erg leuk vinden.

Als stamboomnaam krijgt Kari de naam Curragh's Celtae Cernunnos mee.

Puppytijd

Als pup heeft Kari uiteraard heel veel puppystreken - dat hoort er natuurlijk bij - maar is het een erg fijn hondje. Met 13 weken heeft hij al vrijwel moeiteloos allerlei dingen geleerd. Zindelijkheid, netjes meelopen aan de lijn, zit op commando en bij de stoeprand, wachten bij de stoeprand, de deur en bij zijn voerbak, af op commando, om maar wat belangrijke zaken te noemen.

Daarnaast heeft hij ook geleerd dat wij mensen toch wel erg leuk zijn om mee te spelen, ondanks dat hij ook volop met Joschka, onze Dalmatiër, speelt. Maar wij kunnen sjorren, het speeltje zich als prooi laten gedragen en het weggooien, zodat hij er leuk achteraan kan. Tsja, dan kun je het speeltje daarna maar beter weer snel terugbrengen bij je mens, zodat het spelletje weer van voren af aan kan beginnen. Omdat Kari dit allemaal zo geweldig vindt, kunnen wij spelen leuk in de training integreren.

Over het algemeen is Kari erg makkelijk van kattekwaad af te houden. Een paar keer een rustig 'nee' in combinatie met afleiden met een speeltje is voldoende, waarna hij vaak helemaal niet meer naar het betreffende voorwerp kijkt. Eén of tweemaal per dag had hij wel zijn etteruurtje (oftewel: zijn ADHD-kwartiertje).

 

Naar boven Naar beneden Gezellig samen slapen

Kari en Humphrey

Met Humphrey begon de relatie moeizaam, voornamelijk omdat Kari Humphrey al sinds dag één de baas was. Hier speelde mee dat Humphrey behoorlijk last van zijn rug had. De eerste paar weken was Humphrey ook aangedaan over zijn verloren positie. Daarna fleurde hij langzaam weer op en ontwikkelde hij de strategie: zo veel mogelijk Kari negeren en uit de weg gaan, maar indien nodig (bij voer of knaagbot) van zich afsnauwen. Inmiddels twee jaar verder kunnen Humphrey en Kari geweldig leuk samen spelen, waarbij Kari heel voorzichtig is met Humphrey. Wel blijven we uitkijken dat Kari niet te druk en daarmee te lomp wordt.

Naar boven Naar beneden

Kari en Joschka

Na een paar dagen waarin Kari heel voorzichtig was met Joschka, groeide Joschka al snel uit tot Kari's grote speelkameraad. Tot onze verbazing accepteerde Joschka al Kari's geknaag aan oren, wangen, keel en poten bijna zonder protest en speelde hij veel met hem. Heel af en toe zette hij Kari op zijn nummer. Hij manoeuvreerde Kari onder zich, waarna hij op hem ging liggen en Kari met zijn kaken op zijn rug vastpinde. Geen woest gegrauw of gesnauw, maar meer een zachtaardige worstelpartij. Zelfs met het ouder worden van Kari blijven ze veel spelen, al accepteert Joschka ietsje minder dan toen Kari pup was. Toch mag Kari nog steeds tegen hem opspringen, in zijn oren hangen enz. Als het al te gortig wordt, is een vuile blik van Joschka echter al genoeg om Kari weer tot rust te brengen.

Fijn trainingshondje

Kari is een heerlijk hondje. Wij hebben aan hem een heel fijne kameraad en een heerlijke trainingspartner. Het eerste vinden wij absoluut het belangrijkste. Maar het tweede is geweldig leuk. Met Kari train ik redelijk serieus behendigheid en dogdance (hoewel ik niet naar heel veel wedstrijden ga, maar ik probeer altijd een goed resultaat neer te zetten). Op een uitglijder tijdens de Winner na (veroorzaakt door mijn onervarenheid en zenuwachtig gedrag in de ring, waardoor Kari's dierenartsencomplex ineens weer bovenkwam) heeft hij bij het showen heel vlot de titel Nederlands kampioen binnengehaald. En ik heb met Kari intussen heerlijk aan sporten als G&G, schapendrijven, flyball en speuren kunnen snuffelen, waarbij hij zich overal even vrolijk voor inzet.

Meer

Meer informatie over de Västgötaspets èn een link naar de site van Curragh's Kennel vind je op de pagina Meer info online (zie op die site bijvoorbeeld de pagina 'nesten').
Hoe we tot dit ras gekomen zijn, kun je lezen op de pagina vastgotaspets.
Wat Kari allemaal weet te doen en te bereiken staat op de pagina Kari's prestaties. Inmiddels heb ik ook de verslagen van onze activiteiten toegevoegd die ik schreef voor het clubblad van de K.C. Delft.
Op de site staan verder video's van Kari's dansen:
Een groepsdans staat op muziek.
En een solo op Warriors van Lord of the Dance staat op Wat is dogdance?.

Zie voor meer foto's van Kari tijdens onze bezigheden:

DoghouseRock Foto's

 


Juni 2003 (1 jaar)

Tags:

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Nu aanwezig:

| 315 bezoekers |