YunoYuno wennen aan een nieuw tuig

 

Sinds kort doe ik met Yuno aan speuren (meer daarover kun je lezen in haar speurblog). En voor het speuren had ik een nieuw type tuig nodig. Want bij het speuren mag Yuno met alle macht in haar tuig hangen - iets dat ze tijdens de eerste les al liet zien.

 

Maar ja, Yuno heeft al een hekel aan haar gewone tuig, dus dat nieuwe ding... Haar broer Pelle gaat al kwispelen als hij zijn speurtuig ziet. Zouden we Yuno in ieder geval zover kunnen krijgen dat ze niet al begint rond te slinken als ze ook maar vermoedt dat ze dadelijk haar tuig om krijgt? Met haar vorige tuig is het niet gelukt, dus... Toch maar weer proberen, maar nu wat gefaseerder zien aan te pakken!

Lees verder: Yuno wennen aan nieuw tuig

100% positief, kan dat?

Soms kom je een artikel tegen dat zo leuk en enthousiast en enthousiasmerend geschreven is, en dat nog over een onderwerp dat je na aan het hart ligt, dat je het zoveel mogelijk bekendheid wilt geven. Zeker als het over clickertraining gaat, een aantal vooringenomenheden aankaart, en de persoon volledig recht van spreken heeft. Want als er iemand in Nederland de verpersoonlijking is van positief trainen, is het wel Brigitte van Gestel.

Dat 100% positief niet inhoudt dat je je hond zijn gang laat gaan, beschrijft ze mooi. Hoe je dat aanpakt ook. Dat je voorkomt dat hij de fout in kan gaan. Dat je die situatie zo manipuleert dat de hond bijna wel de juiste keuzes mòet maken en ervoor zorgt dat hij die goeie keuzes graag zal herhalen.

Lees en geloof. Want het kan. Zo niet 100% positief, dan toch wel 99,9999999% - en dan voornamelijk doordat je menselijk bent en wel eens ongeduldig of geïrriteerd reageert, en niet omdat het noodzakelijk is.

Is 100% beloningsgericht trainen effectief? - Brigitte van Gestel op Doggo.nl

 

Spelgedrag - soms ziet het er erger uit dan het is...

Soms lijkt of klinkt spel gevaarlijker dan het is. Soms is een grauw en een korte uitval gewoon goeie hondencommunicatie. En soms ziet het er voor ons onschuldig uit, maar voelt onze hond zich serieus bedreigd!

Bij Västgötaspetsen (Swedish Vallhunds) klinkt spel tussen huisgenoten vaak alsof er een wereldoorlog uitbreekt (zie ook de video hieronder).

Lees verder: Spelgedrag - soms ziet het er erger uit dan het is

Ronja fanatiek op raakvlaktrainingGoed trainen kun je leren!

 

Het is al jaren een van Bob Bailey's lijfspreuken: training is a mechanical skill. Een techniek of een handigheid dus, en niet, zoals sommigen menen, iets dat je wel of niet "hebt" (al speelt aanleg misschien wel een rol).

Net als bij breien, autorijden, dansen of sporten als tennis of voetbal, door te oefenen word je er vanzelf beter in. En ook (honden)trainingstechniek kun je dus leren! Maar het is wel handig om te weten wat er dan zo belangrijk is bij training, waar je op moet letten. Dr. Sophia Yin heeft er een uitstekend blog aan gewijd, compleet met een aantal verhelderende video's. De basisonderdelen die ze in haar artikel onderscheidt, zijn:

Lees verder: Goed trainen kun je leren

Ronja en Kari - is dit nog spel?Honden corrigeren elkaar onderling, waarom wij niet?

Hoe positief we ook trainen, toch passen velen van ons soms positieve correcties toe - waarbij de hond pijn wordt gedaan of schrik wordt aangejaagd, in hoe milde vorm ook. Heel vaak vergoelijken we het ook voor onszelf: ach, honden doen het onderling ook. Waarom zouden wij dat niet doen?

Wat willen honden onderling bereiken?

Maar, even nadenkend, willen we daar wel een voorbeeld aan nemen? Willen we wel met onze hond omgaan zoals honden dat onderling doen? Willen wij bij onze hond bereiken wat honden onderling willen?

Lees verder: Honden corrigeren elkaar onderling, waarom wij niet?

Hondiquette


Wij hebben al vele jaren meerdere honden en genieten er enorm van. Lekker wandelen, samen lol hebben met allerlei vormen van training en andere manieren van samen bezig zijn, genieten van hun onderlinge kapriolen en van de gezelligheid die ze bieden. Een leven zonder honden zou voor ons wel heel erg leeg en inhoudsloos zijn.

Eigenlijk zijn alle bovenstaande wel van toepassing :-)
P.S.: kent iemand de maker van deze foto? Wil graag officiële toestemming voor gebruik vragen.


Andere mensen denken daar anders over. Honden? Blaffende, agressieve poepmachines waardoor je nergens meer veilig kunt lopen! De ergernissen lopen hoog op, met als gevolg boze blikken en geïrriteerde woordenwisselingen.

Lees verder: Hondiquette

Waarop baseert een hond zijn keuzes om iets te doen?

 

En wat betekent dat voor wat wij ze willen aanleren?

Honden kiezen normaal gesproken voor datgene wat ze de grootste beloning oplevert. Studies over het kiezen voor een bepaald gedrag tonen aan dat de hond meestal reageert met het gedrag:

Lees verder: Hoe kunnen wij de keuzes van een hond beïnvloeden?

Wie zijn Marian en Bob Bailey?

 

Marian Breland Bailey, toen getrouwd met Keller Breland, deed onderzoek onder B.F. Skinner, onder meer naar door duiven bestuurde bommen gedurende de 2e Wereldoorlog.

 

Animal Behavior Enterprises

Door deze ervaring richtten Marian en Keller ABE op, Animal Behavior Enterprises. ABE-trainers trainden bij elkaar zo’n 140 diersoorten, tienduizenden individuele dieren, voor allerlei commerciële, maar ook militaire doeleinden.

Lees verder: Wie zijn Marian en Bob Bailey?

Puberteit bij honden

Je kunt het gewoon voorspellen… Je hond gedroeg zich tot voor kort als een engeltje en ineens gedraagt hij zich alsof hij van de basiscommando’s zelfs nog nooit gehoord heeft. Wat is er gebeurd? Waarom neemt mijn hond me in de maling?

Dat doet hij niet. Hij zit in die meest gevreesde fase… de puberteit.

Bij een intacte reu piekt de testosteronproductie in deze periode. Deze kan wel driemaal de concentratie bereiken als die van een volwassen reu en sommige honden hebben het hier echt heel moeilijk mee. Maar de puberteit draait niet alleen om testosteron, noch om sexhormonen. Als dat zo was, zou een gecastreerde hond ervoor gespaard blijven. En dat is niet zo. Alle sociale dieren

Lees verder: Puberteit bij honden

Verborgen straffen: corrigeer jij je hond ongemerkt?

Door Karen Pryor

 

Het is net nieuwjaar geweest. Tijd voor goede voornemens, toch? Een mooi voornemen is om onze honden niet meer per ongeluk te corrigeren.

"Maar ik train positief, ik straf niet!" zeg je misschien. Nou, ik denk dat we dat soms toch doen, maar het ons niet realiseren.

Lees verder: Verborgen straffen: corrigeer jij je hond ongemerkt?

Early Neurological Stimulation - Super Dog Program


Vroegtijdige neurologische stimulatie van puppy's levert stabielere, beter presterende honden op die beter zijn opgewassen tegen het leven en de stress-situaties die daarin voorkomen. Daarom wordt 'Early Neurological Stimulation' ook wel het 'Super Dog Program' genoemd.

Uit onderzoek is gebleken dat puppy's die in de eerste weken, vanaf de derde tot en met de zestiende dag, bepaalde handelingen ondergaan, daar in hun latere leven zeer positieve effecten van ondervinden, zoals:

Lees verder: Early Neurological Stimulation - Super Dog Program

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Nu aanwezig:

| 320 bezoekers |